rectangle36552x.png

Neem contact met ons op

Snel, eenvoudig en vrijblijvend! We horen graag wat uw uitdaging is op het gebied van zonne-energie.

Bel ons direct 085 2127500 Wij zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.
Stuur een e-mail info@rdsolargroup.nl We nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Postadres Terheijdenseweg 441A, 4825 BK Breda Voor een kennismaking komen we graag bij u langs!

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen die u mogelijk helpen de werking en keuze van onze diensten beter te begrijpen. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op en onze experts zullen uw vragen beantwoorden. 

Een zonnepaneel wekt energie op uit (zon)licht en bestaat uit zonnecellen. Zodra er licht op een zonnecel schijnt gaan de lichtdeeltjes bewegen en daardoor ontstaat stroom. Dit heet gelijkstroom, terwijl uw huishouden draait op wisselstroom. Vandaar dat er altijd een omvormer bij komt kijken die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom.

De vermogensgarantie van zonnepanelen is na 25 jaar nog steeds 84,8%. Er zit in principe niks in een paneel dat kapot kan gaan. Vandaar dat de technische levensduur van panelen rond de 40 jaar ligt. Wel neemt het vermogen van een zonnepaneel ieder jaar een klein beetje af.

De vuistregel voor de opbrengst per paneel is voor panelen gericht op het zuiden 0,9 en gericht op het oosten of westen 0,8. Dit betekent concreet dat bijvoorbeeld een paneel van 400 wattpiek gericht op het zuiden x 0,9 dus 360 kWh per jaar opbrengt. Op het oosten of westen is dat ongeveer 400 x 0,8 dus 320 kWh per jaar.

Dit is per gemeente verschillend. Een gemakkelijke manier om dit voor uw gemeente te bekijken is via de energiesubsidiewijzer.

Vooral de oriëntatie en hellingshoek van het dak zijn van belang. Je kan dan bepalen in hoeverre het rendabel is om zonnepanelen aan te schaffen.

In principe is een zonnepaneel zelfreinigend. Omdat de kunststof rand om het glas van het paneel zelf iets hoger is, blijft in dit randje na verloop van tijd wat vuil liggen. Hoe lager de hellingshoek van het paneel hoe meer dit het geval is. Het kan geen kwaad om de zonnepanelen te laten reinigen door de glazenwasser. Wanneer u het zelf wilt doen, zorg er dan voor dat het niet met normaal kraanwater gebeurt. Er kan namelijk kalk op de panelen blijven liggen.

Het is wettelijk verplicht volgens de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving om uw elektriciteitsopwekker te registreren. Daarbij is het per 27 april 2021 verplicht om aan te tonen dat de omvormer aan de juiste certificeringen voldoet.

Wij raden aan om dit direct te doen zodra de installatie is voltooid en zullen u daar ook altijd aan herinneren en mee helpen. Onze installateurs helpen u tijdens de installatie graag met deze registratie en is doorgaans binnen vijf minuten geregeld. Mocht u het op voorhand zelf willen regelen is dat uiteraard mogelijk. Daarvoor heeft u de juiste gegevens van de omvormer en de zonnepanelen nodig. Deze gegevens vindt u terug in de door ons gemaakte offerte of kunt u gemakkelijk bij ons opvragen. 

Aanmelden van de zonnestroom installatie bij de netbeheerder kan gemakkelijk worden gedaan op de algemene website energieleveren.nl. Deze website is geschikt voor alle verschillende netbeheerders en geeft deze informatie dan ook aan de juiste partij door.

Wij zijn volledig erkend door Install Q. Dat is een onafhankelijke stichting die de kwaliteit van installatiebedrijven waarborgt. Om een erkend installateur te worden voor zonnestroominstallaties zijn een aantal certificeringen en gekeurde meetapparatuur verplicht. Tevens is deze erkenning een eis voor verzekeraars.  

Vrijwel alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen. De staat van het dak is daarbij het belangrijkste.

De vuistregel voor de opbrengst per paneel is voor panelen gericht op het zuiden 0,9 en gericht op het oosten of westen 0,8. Dat betekent concreet dat bijvoorbeeld een paneel van 400 wattpiek gericht op het zuiden x 0,9 dus 360 kWh per jaar opbrengt. Op het oosten of westen is dat ongeveer 400 x 0,8 dus 320 kWh per jaar. 

Wij adviseren om te kijken naar het jaarlijks verbruik van uw huis. Verder adviseren wij om rekenening te houden met de (nabije) toekomst. Bent u van plan een elektrische auto aan te schaffen? Bent u van plan elektrisch te koken? Of denkt u aan een warmtepomp of airco? Wij adviseren iets boven het normale verbruik te gaan zitten. Eventuele overige stroom kan zo gebruikt worden om elektisch te verwarmen. Daarbij adviseren wij om niet te veel overcapaciteit te nemen. Wanneer u onder aan de streep (op jaarbasis ten opzichte van verbruik) nog teruglevert krijgt u daar in de meeste gevallen maar een klein bedrag voor per KW. 

Bepaal allereerst de staat van uw dak. Zonnepanelen legt u voor 25 jaar, dus het is verstandig om ervoor te zorgen dat uw dak in goede staat is. Als u weet waar de panelen moeten komen en hoeveel u er nodig heeft kunt u het dak opmeten. Een standaard zonnepaneel is tegenwoordig ongeveer 172,2cm lang bij 113,4 cm breed en weegt ongeveer 22 kg. Zorg voor de juiste onderconstructie en bijbehorend stringplan en ballastplan. Het allerbelangrijkste is het gebruiken van het juiste gereedschap bijvoorbeeld bij het zelf monteren van stekkers op de solar kabel.  

Bepaal zelf de status en afmeting van uw dak. Wij doen dit ook graag voor u. Wij kunnen langskomen voor gratis advies en een vrijblijvende offerte waarbij we op alles letten. Ook kunt u ons foto's van de staat van uw dak sturen en op basis van onze software en uw postcode en huisnummer kunnen wij erg nauwkeurig de opbrengst per dakvlak voor u bepalen.

Als een vorm van subsidie heeft de overheid vanaf 1-1-2023 bepaald dat er geen BTW meer betaald hoeft te worden over zonnepanelen. Een belangrijke voorwaarde is dat de zonnepanelen worden geïnstalleerd en geleverd op of bij een woning. Onder deze 0% BTW regeling vallen ook de werkzaamheden en goederen die direct noodzakelijk zijn voor het aanbrengen en functioneren van de zonnepanelen, zoals bijvoorbeeld de aanpassing van de meterkast. Ook demontage of verhuizen van verouderde zonnepanelen valt hieronder.

Dit is per gemeente verschillend. Een gemakkelijke manier om dit voor uw gemeente te bekijken is via de website verbeter je huis.

Om het doel van de Nederlandse overheid om de CO2 uitstoot met 49% te verminderen in 2030 en 95% in 2050 ten opzichte van 1995 te stimuleren zijn verschillende stimuleringsregelingen in het leven geroepen. Een belangrijk onderdeel daarvan is zonne-energie. Het maakt niet uit of u in 5 of 500 zonnepanelen wilt investeren, voor iedere grootte zijn er interessante voordelen

Voor zonnepanelen worden speciale Solar kabels gebruikt. Rood voor de plus van de strings en zwart voor de min zijde. Wij doen altijd een kabelberekening voorafgaand aan het bepalen welke dikte kabel wij gebruiken. Wij gaan daarbij uit van maximaal 1% verlies, net zoals de norm van Install Q en niet de 5% norm van NEN1010. 

Vogelnesten onder uw zonnepanelen zijn vervelend en gevaarlijk. Ook voor de vogels zelf omdat zij door de hitte onder de panelen levend verbrand worden. Vooral klauwen kunnen ook schade toebrengen aan de installatie (kabels). Heeft u last van vogels onder uw panelen dan kunt u de nesten weg laten halen en vogelwering laten plaatsen. Wij gebruiken hiervoor altijd dikke borstels die wij onder de panelen plaatsen zodat je de vogelwering (bijna) niet ziet zitten. Tevens is deze in de praktijk ook het beste gebleken. Bij menig andere soort vogelwering weten er toch vogels onder te nestelen. Let er op dat het broedseizoen van vogels van 15 maart tot 15 juli loopt en in deze periode mogen wij huidige nesten niet weghalen. 

Het materiaal kost ongeveer 8 euro per meter en moet overal rondom de panelen geplaatst worden. De montage is niet erg ingewikkeld en kan geplaatst worden wanneer u wilt.

Stuur ons een berichtje

We nemen zo snel mogelijk contact met u op.