path3452x.png

Afschaffing of behoud van Salderingsregeling? Beslissende stemming nadert!

Het parlementair debat over de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen heeft de gemoederen flink beziggehouden in de Eerste Kamer. De salderingsregeling voor zonnepanelen stelt huishoudens en bedrijven in staat om de elektriciteit die zij produceren, maar niet gebruiken terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Leestijd: min.

Onder leiding van demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie werd er fel gediscussieerd over het wetsvoorstel dat de afbouw van deze regeling beoogt. Terwijl een meerderheid van de senatoren neigt naar behoud van de huidige regeling, blijft de uitkomst onzeker en zal de stemming op 13 februari meer duidelijkheid geven. 

Belang voor huishoudens en kleine bedrijven

De salderingsregeling stelt voornamelijk huishoudens en kleine bedrijven in staat om overtollige elektriciteit die ze produceren met zonnepanelen terug te leveren aan het net. Vervolgens wordt dit overschot verrekend met hun eigen verbruik. Minister Jetten wil deze regeling tussen 2025 en 2031 afbouwen, want door de salderingsregeling loop de overheid jaarlijks aanzienlijke inkomsten mis. Huishoudens en bedrijven betalen namelijk minder belasting over de elektriciteit die ze terug leveren aan het net. Daarnaast wordt het huidige systeem als niet toekomstbestendig beschouwd. Er ontstaat een toenemende vraag naar duurzame energie en de noodzaak om het elektriciteitsnetwerk te moderniseren.  

img_3083.jpg

Impact op verschillende sectoren en burgers

Diverse sectoren volgen deze ontwikkelingen met grote belangstelling. De beslissing over de salderingsregeling heeft directe invloed op hun investeringen in duurzame energie. Daarnaast kan het grote gevolgen hebben voor de financiële haalbaarheid van projecten met zonnepanelen. Aannemers met nieuwbouwprojecten hebben geïnvesteerd in zonnepanelen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, maar de afbouw van de regeling kan de terugverdientijd van deze investeringen beïnvloeden. Voor het MKB kunnen de financiële voordelen van zonne-energie verminderen. Dat kan hun concurrentievermogen aantasten en duurzaamheidsdoelstellingen in gevaar kan brengen. 

Verdeeldheid in politiek

Terwijl sommige senatoren pleiten voor behoud en een bredere context in de discussie, zoals GroenLinks-PvdA en de BoerBurgerBeweging, lijken andere partijen, zoals CU, VVD, CDA, SGP, D66 en FvD, voorstander te zijn van afschaffing. Naast dat de discussie plaats vindt in de politiek speelt het ook bij belangenverenigingen. Terwijl de Woonbond, Aedes, VNG, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond pleiten voor behoud van de regeling, dringen brancheverenigingen in de energiesector aan op afschaffing. Voornamelijk vanwege netcongestie en maatschappelijke kosten. 

De uitkomst van de stemming op 13 februari zal cruciaal zijn voor het al dan niet behouden van de salderingsregeling. De uitkomst zal niet alleen bepalend zijn voor de toekomst van duurzame energie in Nederland, maar ook voor de financiële belangen van zowel burgers als bedrijven. Dit is een belangrijk moment waarop de richting van de energie overgang in het land bepaald gaat worden, met mogelijke langetermijngevolgen voor zowel de economie als het milieu.  

Direct contact opnemen?

Bel ons! Wij proberen u zo snel mogelijk te helpen. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst.

rdsolargrouppieterrops.png
Pieter Rops Adviseur zonnepanelen
Liever e-mailen?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.