thumbnail_img_5078.jpg

Europese zonnepanelenproducenten onder druk door faillissement

De zonnepanelenindustrie staat onder druk in Europa. Het recente faillissement van Exasun, de oudste zonnepanelenproducent van Nederland, is slechts één van de vele kenmerken van een dieperliggend probleem. Concurrentie uit China, overproductie en dumping van goedkope panelen zetten Europese producenten onder druk. Deze ontwikkelingen hebben niet alleen gevolgen voor de zonnepanelenindustrie zelf, maar ook voor andere sectoren in Europa en Nederland.

Leestijd: min.

Concurrentie uit China

De opkomst van Chinese zonnepanelen heeft Europese producenten onder druk gezet door schaalvoordelen en goedkopere arbeidskosten. Hierdoor worstelen Europese bedrijven om te concurreren, wat zorgt voor financiële problemen en het niet behalen van de EU-doelen op het gebied van duurzaamheid. Het grote aanbod van goedkopere Chinese panelen op de Europese markt verstoort de marktdynamiek. 

Overproductie en dumping

Een ander gevolg van de concurrentie uit China is dat Europese producenten worden geconfronteerd met een groeiende overproductie van goedkope zonnepanelen. Volgens de Europese brancheorganisatie ESMC liggen er momenteel 140 tot 170 miljoen Chinese panelen in Europese havens en magazijnen. Er is dus meer aanbod dan vraag, wat zich uit in een prijsdaling van zonnepanelen van meer dan 50 procent.  

temp.png

Gevolgen voor Europese producenten en Nederlandse bedrijven

Nederlandse bedrijven worden geconfronteerd met hoge productiekosten in Europa. In combinatie met de concurrentie van goedkope Chinese panelen kan dit leiden tot financiële problemen en zelfs tot faillissementen, zoals in het geval van Exasun. Zelfs grote Europese spelers, zoals het Zwitserse bedrijf Meyer Burger, hebben besloten hun productie buiten Europa te verplaatsen vanwege de te hoge kosten. 

Dreiging van verdere faillissementen

Volgens de Europese brancheorganisatie ESMC zal naar verwachting in de komende acht weken de helft van de productiecapaciteit in Europa verdwijnen. De hoge energieprijzen in Europa, die vier tot zes keer hoger liggen dan in de Verenigde Staten en China, maken de productie van zonnepanelen in Europa flink duurder. Dit heeft serieuze gevolgen voor de financiële stabiliteit en dreigt verdere faillissementen te veroorzaken.

Oproep tot actie

Deskundigen roepen op tot actie om Europese producenten te ondersteunen en de oneerlijke concurrentie vanuit China aan te pakken. Dit omvat het verlagen van energiekosten, het herzien van subsidies en het overwegen van importheffingen om de import van goedkope panelen te beperken. Zonder deze maatregelen loopt niet alleen de zonnepanelenindustrie, maar ook andere Europese sectoren, het risico om schade op te lopen. 

Het is duidelijk dat de zonnepanelenindustrie in Europa voor grote uitdagingen staat. Terwijl de prijzen van zonnepanelen voor consumenten dalen, hebben Europese producenten het lastig in de concurrerende markt. Het is van cruciaal belang dat er actie wordt ondernomen om de Europese zonnepanelenindustrie te ondersteunen en haar toekomst te waarborgen. 

Direct contact opnemen?

Bel ons! Wij proberen u zo snel mogelijk te helpen. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst.

rdsolargrouppieterrops.png
Pieter Rops Adviseur zonnepanelen
Liever e-mailen?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.